School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

Eachtra Mór
    sglátaí ón na toighthe fosda. Bhí na daoine uilig na seasamh ag an doras ar eagla go d-tuitfeadh na toighthe ortha.
  2. Scéal

Bhí daoine ar an Mhagh Ruadh darbh ainm na Cailleacha dubha. Bhí bliadhain amháin agus ní rabh aon teine ar an Mhagh Ruadh ach ag na cailleacha dubha. Bhí fear ar an baile agus bí sé comh gasta nach dtiocfadh le rud ar bith breith air. Aon lá amháin chuaidh sé amach agus chonnaic sé an toit ag na cailleacha dubha. D'imthigh sé sios ag dul isteach doibh. Ní rabh aon duine istoigh ach bean. Suas go dtí an teine leis. Thóg sé an aibhleóg agus amach leis. Thug sise léithe sgein agus amach léithi i n-adhiaidh agus ar shiubhal leobhta. Nuair a tháinic siad go dtí an bealach mór agus chonnaich sí