School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

Ainmneacha Aiteach ar leanamhaint.
    Sean-Scoltacha.
    Bhí Domhnall Ó Dubhchan agus Maíre Ní Dhubhchan ag an scoil sin. Ag teagasg sa lá a bhí an Máighistreas. Ba é an t-ainm a bhí uirthí Máighistreas Bancet. Ag léighedh Béarla a bhí siad. Chá rabh léigheadh Gaedhilg ar bith aca. Bhí siad ag sgríobhadh le pinn agus le dubha. Teach cinntuighe a bhí aca. Bhí an máighstreas ag fanacht sa sgoil san oidhche. Bhí sí iongantach sean agus bhí sí iongantach bratóga. Bhí an scoil sin ann tá 40 bliadhain ó shoin.
  2. Leigheaseanna.
    1. Chualaidh mé mo mháthair ag rádh nuair a bhíodh Síghle Ní Earcán ag deanamh leigheas an duileagán. Chaithfeadh sí cupa uisge a fhághail. Annsin rachfaidh sí isteach sa t-seomra. Nuair a thiocfadh sí amach arais, bheadh an duileagán istoigh sa chupa. Chaithfeadh sí urnaigh a rádh fosta, Geobhaidh an t-súl biseach annsin.
    Déideadh 2. Nuair a tá an déideadh ort, cáithfeadh tú ghabhail