School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

Léigheasanna ( ar leanamhaint)
    mhéir agus é a chur isteach i n-a fhiacal agus gráinín de'n chréafóige a thabhairt leis na bhaile.
    Annsin béidh biseach air.
    Caithte[?].2. Sé an dóigh le léigheas an chaithte a dhéanadh, miosár na bó a ghlacadh ó na ruball go dtí na béal chuig h-uaire. Annsin caithfidh tú cóinneal Mhuire a losadh agus an chroich chéasta ghéaradh ar a druim agus a chur faoi na bolg chuig h-uaire. Annsin rud beag fíonnaidh a tharraingt as druim na bó agus é a dhóigheadh faoi na béal leis an choinneal.
    Annsin béidh biseach uirthí i n-a gcupla lá.
    Deilg 3. Déir siad dá mbéadh dealg in do chos agus teanga an madadh ruaidh a chuimilt ar do chos go m-bainfeadh sé amach an dealg duit.
    Trúch 4. Dá m-béadh trúch ar dhuine agus é asal a fhághail agus píosa arán coirce a thabhairt do'n asal le h-ithe. Annsin caithfidh sé a ghabhail faoi an asal trí h-uaire agus é fhéin a coisreacadh agus béidh biseach air i gcupla lá.
    An dóigh le ghíosan gheala a dhéanamh donn. Sé an dóigh le ghíosan gheala a dhéanamh donn.
    Chaithfear an crotal atá ag fás ar craigeacha agus é a chruinniú