School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

Cócaireacht
    préataí scríobtha. Cuir gráinín an tsalainn agus an sóid isteach fosta agus measg an t-iomlán fríd a chéile. Caithfear a dheánamh cruaidh le plúr agus annsin an tuirtín a leathnughadh ar an tábla. Annsin deán ceithre ceathramhnacha de. Bíodh teine mhaith dhearg agat agus an t-oigheann bruithte te. Cuimil giota maith ime de. leag síos na ceithre ceathramhnacha air. Nuair a bhéas siad deas donn ar taoibh amháin, tionntuigh agus deán an taobh eile donn. Tóg agus cuimil im de na ceithre ceathramhnacha teó.
    II
    (a) Préataí fuara.
    (b) lán spunóige shalainn
    (d) Naigín bainne mhilis.
    An Módh
    Scríob na préataí fuara isteach i scála agus fríd na préataí scríobtha agus a súgh cuir an salann agus an báinne milis. Annsin cuir isteach an plúr agus measg go maith.
    Bíodh an teine dearg agus an t-oigheann bruithte te. Cuimil im de. Cuir cupla spunóg amach as an scála an agus leathnuigh go tanaidhe é Nuair a bhéas an taobh iochtarach donn tionntuigh agus deán an taobh eile donn. Tóg agus geárr ina cheithre ceatheamhnacha agus cuimil im de gach ceann aca fhad a's tá siad te.
    Ailbhe Ó Conáin
    Múinteoir