School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

Sgéul: (ar leanamhaint)
    An Bhaintreabhach agus an gasúr.
    teangaidh as. Is caidé ba chóir damh a rádh arsa an gasúr, go dtachtar an beatach salach. Déarfaidh mé sin, arsa an gasúr, agus dimthigh leis. Chuaidh sé giota eile, agus casadh fear agus a bhean air, agus bhí an fear ar meisge. Go dtachtar an beatach salach, arsa an gasúr agus é ag dul thart. Go dtachtar thú fhéin, arsa an bhean, ag faghail greim ar an ghasúr. Cad chuige an abair tú sin le mo fhear chóir, agus chraith sí an gasúr.
    Thosuigh sé a chaoineadh, Chan fhuil fhios agam faoin ghréin, arsa seisean. caidé a déarfas mé. Char dhubhairt mé aon fhocal indiu nár buaileadh mé ar a shon. Conbhuigh do bhéal druidthe arsa an bhean. Mur bfuil tú ábalta labhairt cosamhail le Críostaidhe is fearr duit a bheith in do thost. Glacfaidh mé do chomhaikle a bhean arsa seisean, agus dimthigh sé leis. Char bhfada anois gur shroich sé an baiole mór. Bhuail sé an sgilling ar an chúntar. Caidé déanfas mé duit|? arsa an buisteoir. Ní labhróchadh an gasúr. Caidé atá a dhith ort ar an sgilling? arsa an
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Sighle Nic Fhionnghaile