School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal (continued)

Bhí Maghnus Ó Maoileagan agus a mhathair na gcomhnaidhe ar an Mhín Mhóir. Ag bun bhaile Mhaghnus bhí braoighean daoine beaga agus achán oidhche Shamhna ba gnathach lé Maghnus dul na braoighne agus bhíodh oidhche mhór aige leis na daoine beaga.

(continued from previous page)
    ar an urlár agus go bfuigheadh sé annsin an rud a bhí a dhith air. Tuir’n Maghnus agus chuaidh sé isteach ‘san t-siopa a bhfearr ann. D’iarr sé adhbhar dhá peire de buaitheise. Rinn na buachaillí suas é agus an deifre ortha. Nuair a bhí siad reidh dubhairt Maghnus nach rabh an t-airgead aige go dtí d-aoir d-aon. Dubhairt na buachaillí nach dtiocfadh leobhtha dadaidh a leigint amach gan díol ar a shon, agus sgairt siad ar an maigistear. Ní chluinfeadh seisean iomradh ar sin. Annsin leig Maghnus síos an cloch bheag agus d’eirigh an teine “ar duigh leat anois é ach chur as an teine arsan maighistear. Thóg Mhaghnus an cloch bheag agus stad an teine agus d’imthigh sé ag marcuigheacht arís. Níorbh fadach go dtainig siad fhad le baile mór eile. D’innseadh do Maghnus gubín é sin an Spáinn. “Is minic a chualaidh mé iomradh ar síoda na Spainne agus ba mhaith liom adhbhar culaith de a béith liom na bhaile chuig mo mathair ach níl airgead ar bith agam arsa Maghnus”. “Nach bhfhuil an cloch bheag agat agus ta go leór annsin” arsa a comraduidhe. Thuir’n Maghnus agus chuaidh sé isteach ‘san t-siopa ba mhó ann agus diarr sé adhbhar dhá chulaith de’n t-síoda a bfearr ann. Rinneadh suas é lé an deifre nuair a bhí sé réidh dubhairt Maghnus “nach rabh airgead ar-bhith-aige go dtí daordaon”. Dubhairt na buachaillí na rabh cead acu adhath a leigint amach gan díol ar a son. Sgairteadh ar an maighistear ach ní cluinfeadh seisean iomradh air leag Maghnus síos an cloch agus chuaidh a t-siopa ar theine. D’iarr an maighhistear air é a arduigh leis ach an teine a chur as. Thóg
    Áine Ní hEarlaigh
    Ard an Chrainn, Co. Donegal