School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    thabhairt do'n mhnaoi. Thóg sí isteach é agus rinne sé cómhartha do'n mhnaoi leabhaidh beag tuighe a dhéanamh dó ar an urlár. Bhí sé annsin ar feadh coigcíse gan fhios aige ar beo na marbh. Nuair a bhí Seán ag imtheacht ar fúd na h-Eireann in na scoláire bocht fuair se eolas ar scoláire bocht eile a bhí in a ard-scolaire. Céard a bhí ins an árd scoláire acht sagart ar bhaineadh de cead Aifreann a rádh agus nuair chonnaic sé Seán luighe a chroidhe chomh mór sin air agus nach raibh bliadhan a chómhnuighe se i mbéal Deirg nach dtainig se ar cuairt chuige. Shíl muinntir an bhaile go raibh fáil an bhaís ar Seán agus gur chun a anam a shábháilte a dtáinig an scolaire ar cuairt cuige ar dtúis. Aon uair a bhíodh crut an bháis ar Seán tiocfadh an scolaire agus déarfadh sé paidreacha agus tiocfadh an bíseach air arís
    Cáit Ní Gháchain
    Cáit Ní Cosgar