School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    de'n compás cómh fada is nár chaill Seán a mhisneach agus nuair a theip air d'imthigh sé mar a d'imthigh an bheirt eile, agus shíl sé go raibh deireadh leis an droch-spiorad annsin.
    Shiubhal sé leis annsin míle eile de'n bhótar agus dhearc sé i na dhiaidh. Chonnaic sé madadh ag teach anuas ó'n gcnoc agus a dhá shúile ag soillseadh mar bhéad dhá réal agus splannc teinntrighe ag teacht amach as bhéal agus fainne iarainn deirg thart ar a mhuinéal mar aibhleóg as an dteine. Gearr Seán an compás mar ba gnáth leis agus thosuigh an madadh ag léimrigh thart timcheall ai [?] Bhí sé mar sin ar feadh míle de'n bhóthar agus theip sé air. D'imthigh sé uaidh. Shiubhal Seán leis annsin agus níor bhfada dhó gur bhfacha sé an Coile [?] ag teach aníos an bhóthar agus bfhacth [?]
    Cáit Ní Gháchain
    Cáit Ní Cosgar