School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    gár dó cheap se go raibh stánaí air. Ghearr sé an compás thart air arís agus na stánaí ag chasadh mar bheadh stealladh na gaoithe go dtainigh sé go dtí an cumpás agus b'eigin do stad annsin acht mar sin fjein lean sé i ndhiaidh Seáin i ndúil is go gcaillfeadh sé a mhisneach, agus nuair a theip air d'imthigh sé mar an fear eile. Shiubhal Seán leis agus shíl sé go raibh deireadh leis an droch spiorad.
    Nuair bhí sé cúpla míle ó'n áit sin chuala sé géimneach árd tairbh agus bhí se cómh hárd is gur chraith sé an aill a bhí faoi an bhóthar agus níor bhfada dó go bhfeacha sé tarbh mór dubh ag rith anuas ó'n gcnoch agus é ag scraoileadh n talaimh le na h-adharcaibh. Ghearr Seán an compá thart air féin agus theip ar an dtarbh teacht istigh
    Cáit Ní Gháchain
    Cáit Ní Cosgar