School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. 1. Dá mbrisfeá sgathán ins an dteach béadh seacht mbliadhain de mhí-ádh ort.
    2. Má díoltar airgead ar an gcéad lá de'n bhliadhan deirtear go mbéadh tú ag caitheamh airgid ar feadh na bliadhna agus go mbéidh tú an-bhocht an bhliadhan sin.
    3. Ní ceart sgáth fearthainne a osgailt i dteach.
    4. Má is fear an chéad dhuine a thagann isteach ar an gcéad lá de'n bhliadhan béidh an tádh ar an dteach sin ar feadh na bliadhna.
    5. Má is fear dubh an céad duine a chasann ort ar an mbóthar ar maidin béidh an tádh leat acht má is bean ruadh a chasann ort béidh an mí-ádh ort.
    6. Má sníomhann bean ar oidhche Sathairn deirtear go bhfeicfidh sí an diabhal.
    7. Má eitillean leomhan timcheall an lampa trí uaire agus má stadann sé ar an bhfuinneóig beidh litir ag teacht chugat.
    8. Má bhíonn tochas in do lámh clé gheobhaidh
    Máire Ní Mhuilligh