School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. Ins an t-sean aimsi bhí fear agus a bhean 'na gcómhnuidhe thiar ins an Fhód-Dubh. Bhí paiste amháin aca. An fear a bhí 'na chara Críost do'n phaiste bhí sé ag teacht abhaile ó theach ;na raibh se ag imirt cártaí an dhéidheannach oidhche amhain. Bhí sé ag teacht anuas thar fuinneóg an phaiste 'na raibh sé na chara Críost do, nuair beo chuige amach tr [?] an
    bhfuinneóg an pháiste céadhna.
    Thug sé leis é abahile agus chuir a chodhladh é. An lá na dhiaidh sin thainic máthair an phaiste do'n teach agus í ag caoineadh agus ag rádh go raibh a pháiste ag fhághail bhais. Suas leis an bhfear go dtí an teach agus bhí páistín beag agus é ag gunaighil istigh san leabaidh. Tháinic fearg ar an bhfear mar bhí fhios aige gur páiste sidhe a bhí ann. Dubhairt sé
    Brighid Ní Mhuilligh
    Máire Ní Maolalaidh