School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. 1. Tímcheall is fiche bliadhain ó shoin bhí bean dar bh'ainm Áine Ní Lochlann ar an dtráigh san mBaile Thíar. THáinig stoirm agus tóirneach. BHúail splannc teinntrighe léi agus fritheadh marbh ar an dtráigh í.
    2. Bhí cailín óg thíos i Seana trí bliadhna ó shoin la dá raibh stoirm ann chuir a athair go dtí an portach í ag lorg na mbó. Bhí an tóirneach go trom agus níor thainig sí abhaile. Is amhlaidh a thainig splannc teinnteighe ina coinne agus fritheadh í féin agus an dhá bhó marbh ins an bportach.
    3. Tíar i d-Túr Glas, cúpla blaidhan ó shoin, thainig splannc teinntrighe isteach tríd an simné agus d'imthig sé amach [?] an bhfuinneóig. Bhí madadh ar aghaid na fuinneóg agus mharbhuigheadh é acht thainig muinntir an tighe slán as.
    4 Bhí bean tamall ó shoin ina cómhnuidhe i Raith. An fhaid a bhíod sí a
    1. processes and phenomena