School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. Deirtear go bhfuil pota oir i bhfolach ins an bportach ata i n-aice Locha na hEile. Cupla bliadhan o shoin bhi Antoin O Gachain ag baint mona ann. Da shlat thios fe'n dtalamh chonnaic se pota agus cludach air, bhi an-athas air mar shil se go raibh an tor aige. D'arduigh se agus d'oscail se e acht mo leir bhi se folamh.
    Bhi fear i na chomhnuidhe i Cnoch-a-Logha dar b'ainm O Loinseachain timcheall is fiche bliadhan o shoin. Oidhche amhain dubhradh leis i mbriongloid dul i n-einfheacht le fear eile go dti Baile Pairce tuairim's mile o'n ait seo, go raibh pota oir i bhfolach in ait airighthe ann. Nior thug se an fear eile leis acht chuaidh se ina aonar. Ar an dtalamh san ait fuair se dha sgilling agus piosa eadaigh. Rinne se poll beag agus chonnaic se an pota acht bhi se folamh.
    Máire Ní Mhuilligh