School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

sin a dheánadh agus thoisigh sí ‘g imirt. Bhain na stócaí an cluichthe seo.
    “Anois” arsa siadsan leis an leas-mháthair, “caithfidh tusa dhul suas ar mhullach na cúirte seo agus do dá chois a chuir ar achan taobh dé’n simileóir agus gan corruighadh ó sin go bpillidh sinne abhaile. Ní bhfuigh tú greim le h-ithe no deoch le h-ól ach do réir mar siabfar Chugat braon uisghe agus gráinin coirce leis a’ ghaoth”
    Ar maidin lathar na bhárach d’fág na buachaillí slán aice-sa agus thug siad a n-aghaidh ar an Dómhain Thoir. Ba é an buaidhreadh inntine abadh mó a bhi orrthú ar chualaidh siad oiread iomraidh air. Bhí droch - cháil ar an gadaidhe dubh seo mar ní rabh aon neach sábhailte air, go fiú na bpáistí fein nach rabh sé a ngoid.
    Shiubhail siad leo go rabh neóin beag agus deireadh an lae ann. Fa dheireadh agus fa dhéidheanach, chonnaic siad solus beag ibhfad nabhtha agus i ndeas
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures
    Pádruig Mac g Ceannfaele