School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    an táilliúr saor o eagla acht goidé a tháinig leis a dheánamh. Nuair a tháinig siad abhaile dubhairt an fáthach gurabé seo an fear a bhí gabhail fanacht aca coidche. “An sclábhaidhe bocht”! arsa sise, is beag siad é le taobh mo mhac féin an rabh sé cionntaidhe báis leis”. Bal’! is luath i mbárach a tcífear mise cé aca agaibh is láidre. Tá cródh - iarann annsin a bhí ag m’athar agus ca bith agaibh is fuide a chuirfear é, sin an fear a bhéidheas again.
    Bhí go maith agus ní rabh go h-olc, nuair a tháinig lathar na mhárach, agus chaith an fáthach an t-iarann ní rabh an tailliúr in-innibh é thógail ámháin é a chaitheadh. Thug sé amach fídeóg agus thoisigh sé a séideadh. D’fiafruigh an fáthach do caidé an fáth a rabh sé ag deánamh sin. “Tá deárbhrathar damh air an bhaile sin thall atá ag gabhail a deánadh toighe agus tá na crodh - iarann ró - [éadrom]? Agus ní reubfadh siad na creigtheacha”. “Bal! gabhadh an bheirt agaibh isteach go dtí i mbárach. Tá órd mór annsin a bhí ag d’athar agus ca nbith a shínfear í trí - huaire sin é an fear a bheidheas again”.
    AT1062: Throwing the Stone
    AT1088: Eating Contest