School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. Bhí fear ina ‘cómhnuidhe i Rann na Cille fad ó shoin darbh ainm Parthalann Mhór. Oidhche amhain bhí sé taobh amuigh de’n teach agus mothuigh sé callán thíos faoin teach mar bheadh daoine thíos ag traigh na gcorr. Shil sé go mbfeárr do ghabhail fhad leobhtha. D’imtigh leis ins na “fata fásuig” agus níor stad sé gur bhain sé traigh na gcorr amach.
    Ag Béul an’ Bharra a chualaidh sé an callán anois. Chuaidh sé suas go dtí Béal an’ Bharra ach nuair a bhí sé an sin chonnaiceas do gur (tuai) thuas ag an Charraigín Dubh a bhí sé. Chuaidh sé suas ansin ach ní rabh duine ar bith ann. Chualaidh sé an callán thuas ar an lag. Reath sé suas agus ní rabh duine no deoraidhe. Mothuigh sé fuam tuas ar an oirtear. Sgairt sé leobhthe agus rinneadh racht gaire air. Schairth glór leis agus dubhairt :- “A Pharthalainn Mhóir bhain muid an Mealladh sin asath”.
    Rinneadh stuic staradh de in-áit na mbonn. Le streachailt mór bhain sé
    Brian Ó hEigheartaigh