School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. Bhi fear ann fada ó shoin d'ar b'ainm do Ceannuigh Eireann. Bí bád bréag aige agus bí se í gcomhnuidhe ag tráctail léithe. Bí mac aige a databhairfidh Ceannuigh Óg Éireann air. Nuair a bhí an Mach bliadhain agus fíce d'fág an t-athar an bád ann na curam. D'imtigh Ceannuigh Óg Éireann leis an bhád é féin sa fuireann
    Nuair a bhí siad giota maith as baile tháinig stoirm air. Chuaidh an bhád amach as an cúrsa agus nuair a bhí an stoirm thart ní rabh fios aige ca rabh sé. Sheol siad leo ar ar feadh trí lá agus trí oidche agus sa deireadh dubhairt an fear
    Cathal Mac Giolla Easbuic
    Aindreas Mac Giolla Easbuic