School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    aige dóigh ar bith a dtiocfadh leobhtha suipéar a fhághail. Dubhairt leichin nach rabh fhios aige nach rabh feoil ar bith istoigh ach da bhfeicfeadh sé breacadh an lae ag teacht go gcuirfeadh sé an gasúr leobhtha go dtí áit a rabh tarbh mire agus da bfuigheadh siad é a thabhairt leobhtha go dtabharfadh sé a ndinnear do seacht gcatha na Féine go h-uile. Dubhairt Fionn go rabh sin ró-mhaith.
    Ar maidin lathar na bharach cuir leichinn an gasúr leobhtha go dtí Sliabh a’ Tuilleadh. Chuaidh an gasúr agus chuaidh sé suas ar mhullach carraice agus leig sead glaice. Níor bhfada gur thárraing an tarbh orthú, agus leis an mhire a bhí air, bhris sé a dhá adharc i-néadan na carraice. Cé gur mhaith Goll ariamh sé an rud a chuaidh sé i bhfolach i gcúl na carraice. Nuair a chonnaic an Feardómhain seo, léim sé anuas ar dhruim an tarbh le n-a thuagh agus leag sé é. Nuair a fuair Goll an curdeadh seo, tosuigh sé ar an tarbh agus mharbhuigh sé é, agus rinn siad ceithre ceathramhna do “Anois”! adeir an Feardómhain “cé a [iomchsochas]? Iad seo”?. “Bheárfaidh mise ceathramhin liom
    Máire Uí Choileáin
    Múinteoir