School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    mo shean-mathair a mairbh tusa orm. “Caithfidh mise mo sean-mathair a marbha fosta”. An oidhche sin mairbh sé í agus tug leis an aonaigh. Connaic na saighduiré é agus tobar gur cuireadh na phríosun é. Nuair a thainig sé abhaile bhí fearg mhór ar agus dubhairt sé le Murcadh Beag. “Is fada súl agam tú a marbha agus deanfaidh mé anois é”. “Maith go leor” arsa Murcadh Beag” Cur sé isteach í mála é ar sgór a cathadh le Poll- tighe liabain. Ar an bhealach b’eigean do Mhurcadh Mór a gabhail isteach le lásog a chur ar a phíopa Fad agus bhí sé ar siubhal bhí Murcadh Beag ag ceól. Tháinig fear - caorach tart agus bhí iongantas mór ar fan cheol bhinn. D’iafruigh sé cé a bhí istigh san mála. Ó arsa Murcadh B. neach boct ata ag gabhail go Flaithis Dé. Ó arsan fear nach meunra duit. “bal” tig liomsa a gabhail lá ar bith is toil liom é arsa Murcadh B. “An leigtea mise na flaithis”? agus bearfaidh mé an cúig céad caora seo duit. Leigfidh cinnte arsa Murcadh B. ma gearras tú an sraugan seo. Ghéarr an fear an ropa agus tháinig Murcadh B. amach is chur an fear mór san mhála. Anois arsa Murcadh B. is Cuma caide an cheist a cuitear ort na labhar is do ceann no ní racfaidh tú na Flaitis. Siubhal Murcadh M.
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Cathal Mac Giolla Easbuic