School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    Tháinig Murchadh M. a bhaile agus dubhairt sé le Murcadh Beag go mairbhfeadh sé é. An oidhche sin d’iarr Murchadh Beag ar a mháthair a leabaidh a arrthughadh leis agus rinne sí amhlaidh.
    Tháinig Murcadh Mór san oidhce agus tuagh leis agus ghearr sé an chloigeann d’en sean-mhathair Murcaidh Bhig agus d’imtigh abaile. Lá-thar-na bhárach bhí seilg le gabhail an bealach agus coirigh Murcadh Beag a shean mathair amuigh í lár a bhealaigh. Chuir sé dhá bhata croise faoi na h-asceul agus d’fág na seasamh í mar bhéadh sí beo. Tháinig an t-seilg. Sgairt an chead mharcach chuicí an bealach fhágail ach níor bhog sí. Shíl sé gur bodhar a bhí sí agus thug sé iarraidh ghabhail. Tart léithe, ach bhuail cos an bheidhitigh ceann de ‘na bataí agus anuas léithí agus an tseilg na mullach. Sgairt Murcadh Beag agus dubhairt “Ó tá mo shean-mathair marbh agus bheárfaidh mó go dtí an chuairt tú”. “O na tug” arsa an tiomanaidhe “agus bhearfaidh mé cuig míle ginib buidhe oir duit”. “Maith go leor arsa Murcadh Beag”.
    Ar maidin lá-tar-na-bharac nuair a musgail Murcadh Mór connaic sé Murcadh Beag ag cunntas an óir. “Cé thug an t-ór sin duit arsa Murcadh Mór”? “Fuair mé sin ar
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Cathal Mac Giolla Easbuic