School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    an, bhris an rópa agus rinneadh smolgar de na ceigeanna. Thug an fear leis an ceig slán, d’fag an beithidheach annsin agus chuaidh go h-Árd a’ Rátha é fhéin leis. Nuair a phíll sé arís fuair sé an gearran na luighe máol márbh ar mala Gleann na Geise agus shíl an fear gur bás a fuair sé agus thoisigh sé mairgnigh fa’n cháill a tháinig ar fear bócht ma é. Smáointigh sé gur mhaith an craiceann fhéin agus thug sé amach sgian phóca agus d’feann sé an gearran, agus abhaile leis agus droch sráng air agus an craiceann leis.
    Ag tárraingt ar an cámh do, chualaidh sé an gáirthighil agus sgeadaigh budh mhílltinigach chualaidh tú ríamh. “Ó arsa seisean ar bhféidir go bfuil tuilleadh tubairte rómhain” agus amach lé n-a mnaoi agus a níghean mar bhéadh siad ar mire. “An bás! An bás!” arsa siadsan sin é, ag an geafta d’amharc an duine bocht thart agus caide bhí ann acht an gearran feánnta agus thobar gur thuit sé as a sheasamh.
    Bhí naire ar ag amharc ar an ghearran feannta
    Proinnseas Ó Baoighill