School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    Shuidh sí síos agus leig osna trom. “Ó’ a Sheághain mire gan ‘chéill’” arsa sise, “is maith a bhí fhios agam-sa go gcuirfea’n rópa fá mo mhuinneal” ach na leag an baile le do chuid beícfidh ach cuidigh liom é seo a chuir i bhfolach. Leag siad ar an leabaidh sa’ “rúm” é agus nuair a tháinig an oidhche, ghléas an mháthair oirthí agus d’iompur sé fhéin agus Seághan an chorp amach agus rinne poll mór sa’ talamh agus chuir síos ann é.
    Lathair na mhárach thoisigh sí smaoiteadh go mbféidir go n-innseochadh Seághan ca rabh sé curtha agus d’imthigh sí an oidhche sin agus mharbh sí gabhair agus chuir sí sios é ‘san áit a rabh an sagart curtha agus chuir an sagart i bpoll eile.
    Cúpla lá n-a dhiaidh sin nuair a chruthnaigh na cómharsanna an sagart ar siubhal, thosaigh siad ag cur a thuaraisg, agus leanadh an tuairisg go teach na baintreabhaigh. Fiosruigheadh do Shéaghain fá’n chúir agus d’innis sé daobhtha fa’n tubaiste a d’éirigh do’n t-sagart “agus” arsa seisean, “thig liom taisbean ca h-áit ar chuir mo mháthair é”. D’imthigh siad leis amach ar an uaigneas agus cinnte go leór, bhí sin ann uaighe ás - dheánta agus
    AT1600: The Fool as Murderer
    Máire Ní Choileáin