Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal

5. . . Dhá bhliadhain o shoin 1935
    6. . . Aois, 80 bl.
    7. . . Mín na Croise, Gleannchoilmchille, Leithbheárr
    8. . . D’fóghmar 1936.
    Bhí sin ann agus is fada á bhi. Bhí gasúr agus a mhathair n-a gcomhnuidhe le taobh cnuic. Ní rabh de mhaoin saoghalta aca ach trí ghabhair. Théidheadh Seághan amach fa n-a gcoinne gach tráthnóna, ach tráthnóna an lae sin, bhí sé ag cur sneachta. D’imthigh Seán leis ar lorg na ngabhair. Tháinig se fhad le páirc agus chonnaic sé dealbh fir. Shil mo dhuine bocht gur fear a bhí ann. Thóg sé a chóta agus chaith sé ar an deilbh é. Labhair sé leis an deilbh acht ní bfuair sé freagar ar bith uaidh. Bhuail sé buille air agus leag sé é. Chonnaic sé píosaí beaga óir agus chuir isteach n-a phóca iad. Thaisbean sé iad do mhathair. D’innis sise airfean gan innse do dhuine ar bith ar a bhás no go mbéadh saidhbreas aca. Thug an bheirt aca leobhtha sac agus thug na
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT1600: The Fool as Murderer