School: Gleann Sál (roll number 12627)

Gleann Sál, Co. Mayo
P. Ó Ceithearnaigh

1. Bhí fear ann fadó agus is fadó bhí. Bhí mac aige. Lá amháin dubhairt sé leis an mach go mo cheart dó bean fhághail agus í a phósadh. A' adeir an mac c'én mhaith bean go bhfuigidh muidh beirt.
    A mhic adeir an t-athair geobhfaidh muidh ceann i dtosach. Déanaidh sin a athair adeir an mach geóbhfaidh muid ceann. Lár na bháireach d'imthigh an t'athair agus fuair sé bean gan mhac.
    Sul 'á bhfuair sé an bhean bhí sé indhan breith ar ghirrfiadh leis an luadhas a bhí ann. Lá ámhain tar-éis pósta dhó bhí sé fhéin agus an t'athair amuigh sa ngarrdha ag baint choirce.
    D'eirigh giarrfiadh mór amach as an gcoirce. Beir air sin a mhic adeir an t'athair. A' adeir an mac dá mbeadh gan bean a bheith agam b'fhursta breith air.
    Bhí an mach lá agus bliadhain pósta an t-am seo. Nuair a chuaidh siadh abhaile dubhairt an t'athair leis an mach an capall fhághail agus an diallaidh a chur
    Máire Seóighe
    Cill Bhríde, Co. Mayo