School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (continued)

Bhí bean agus fear ann aon uair amháin agus bhí feirm mhór talaimh acu. Lá aonaigh amháin d'iarr an bhean ar an fhear a ghabhail 'un aonaigh agus muc a cheannacht.

(continued from previous page)
    agus chuir sé imirt chardaí uirthí an oidhche sin agus rinne sé oiread airgid uirthí agus chongbhuigh beo é go cionn tamaill fhada na dhiaidh sin.
  2. Scéal

Bhí fear ann am amháin agus bhí bean ionntach fallsa aige. Maidin amháin cha leigfead an fallsacht díthe éirigh leis an teine a chur síos.

Sgéal
    Bhí fear ann am amháin agus bhí bean ionntach fallsa aige. Maidin amháin cha leigfead an fallsacht díthe éirigh leis an teine a chur síos. Smaoitigh an fear go rabh an t-am aige éirigh le ghabhail i gcionn a chuid oibre. D'éirigh sé agus b'eigeann do fhéin an teine a chuir síos.
    Nuair a bhí an teine síos aige chuir sé ceist ar an mhnaoi goidé a bhí cearr nuair nar éirigh sí. Chuir sise i gcéill go rabh sí tinn. Rinne an fear réidh an tae annsin agus thug sé braon tae do'n mhnaoi ins an leabaidh. Níor ól sise ach cupla bolagam ag cur i gcéill go rabh sí iongantach tinn.
    D'imthigh an fear amach ag a chuid oibre. Nuair a fuair an bhean amuigh é
    Máire Ní Dhubhthaigh