School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (continued)

Bhí tighearna 'na chomhnuidhe thior ar an Chaiseal. Bhí triúr ingeanach aige agus beirt mhac.

(continued from previous page)
    fuair Eamonn greim ortha agus chaith sé trasna na teineadh iad. Annsin pósadh é fhéin agus an bhean, agus bhí siad go maith o'n lá sin go dtí an lá indiú.
  2. Scéal

Bhí bean agus fear ann aon uair amháin agus bhí feirm mhór talaimh acu. Lá aonaigh amháin d'iarr an bhean ar an fhear a ghabhail 'un aonaigh agus muc a cheannacht.

Sgéal
    Bhí bean agus fear ann aon uair amháin agus bhí feirm mhór talaimh acu. Lá aonaigh amháin d'iarr an bhean ar an fhear a ghabhail 'un aonaigh agus muc a cheannacht. Dubhairt sé léithe go rachadh agus rinne sé réidh agus d'imhthigh sé.
    Ní rabh sé ibhfad ar shiubhail go dtainig sé arais agus an mhuc leis ar a dhruim. Ar maidin lá thar na bhárach d'éirigh an bheirt acu agus chuaidh siad amach a d'obair ins na cuibhrinn. Nuair a thainig am dinneára thainig an bhean isteach gur chuir sí síos pota an bhracháin mar gur be brachán a bhíodh acu leis an dinnear i n-áit préataí.
    Máire Ní Dhubhthaigh
    An Bhealtaine Íochtarach, Co. Donegal