School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal

1. Scéal

Bhí tighearna 'na chomhnuidhe thior ar an Chaiseal. Bhí triúr ingeanach aige agus beirt mhac.

Sgéal:-
    Bhí tighearna 'na chomhnuidhe thior ar an Chaiseal. Bhí triúr ingeanach aige agus beirt mhac
    Bhí garradh deas ubhlaí aige, agus dubhairt sé leobhtha go dtiocfadh leo a rabh de ubhlaí sa' gharradh a ithe, ach crann amháin a rabh ubhlaí deasa dearga air. Lá amháin chuaidh an bean b'óige amach agus d'ith sí ceann de na h-ubhlaí seo.
    Toradh maille na dhiaidh seo rugadh mac díthe, agus sé an t-ainm a baisteadh air, "Eamonn Mic an Ubhaill dhéirg." Bhí sé ag éirigh suas na ghasúr bhréagh, agus é ag gabhail 'na sgoile. Lá amháin thuit sé amach le fear de na sgolairí, agus sgairt sé Eamonnn Mic an Ubhaill Dheirg air. Tháinig sé 'na bhaile agus dubhairt sé le n-a mháthair nach rabh sé ag gabhail 'na sgoile níos mó. Chuir a mháthair ceist air cad chuige seo, agus dubhairt sé leithe go rabh na sgolairí uilig ag sgairtigh " Eamonn Mic an Ubhaill Dheirg,leis.
    Seosamh O Dubhgáin
    An Bhealtaine Íochtarach, Co. Donegal