School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal

Bhí bean ann am amháin agus bhí bhí beirt nigheanach aicí. An oidhche fuair a n-athair bás goideadh mála airgid ortha agus bhí siad iontach bocht o sin amach.

Sgéal
    Bhí bean ann am amháin agus bhí bhí beirt nigheanach aicí. An oidhche fuair a n-athair bás goideadh mála airgid ortha agus bhí siad iontach bocht o sin amach. Lá amháin smaointigh an nighean a ba sinne go rabh an t-am aicí imtheacht agus rud éiginteacht a shaothrughadh.
    Rinne sí réidh fa choinne imtheacht agus chuir a máthair ceist uirthí cé aca b'fhéarr léithe tuirtín mór sa mallacht, no tuirtín beag beag sa beannacht, agus dubhairt sí gur b'fhéarr léithe tuirtín mór sa mallacht. Thug sí dúithe tuirtín mór agus bhí sí ag mallachtaí uirthí go dtí go deachaidh sí amach as a h-amharc.
    D'imthigh sí léithe go dteachaidh sí fhad leis an chead teach a casadh díthe. Chuaidh sí isteach ann agus d'iarr sí fastach agus thug siad fastach díthe. Lá thar na bhárach bhí bean an toighe ag imtheacht agus d'iarr sí uirthí achan rud a déanamh go maith acht ar a bhfachaidh sí ariamh gan amharc sa tseimleóir.
    Nuair a bhí achan rud déanta ag an chailín smaoitigh sí go n-amharcfadh sí suas go bhfeiceadh sí caidé bhí suas ins an tseimleóir. D'amharc sí suas, agus chonnaic sí mala airgid. Tharraing sí anuas an mála agus bhí sean chaileach istigh ins an teach agus rinne sí fead ar an bhean a bhí ar shiubhal.
    Brighid Ní Dhubhthaigh
    An Bhealtaine Íochtarach, Co. Donegal