Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Talamh na h-Áite
    Tal;amh na h-Áite
    Tá mé mo chomhnuidhe i bhfanabhuidhe, Gort a' Choirce. Tá an baile suidhte ar an taobh shiar dtuaidh de Cho. Dhun na nGall. Tá cuid mhór sléibhte thart ar an Pharóiste ach níl móran aibhneacha ann.
    Tá na tríomhadh cuid de'n talamh oibrighthe ag na feilméoiri beaga thart annseo agus tá an chuid eile fa fhéar.
    Bíonn barraí maithe ag na feilmeóirí uilig thart fa seo, ach níl moran féir ann no is talamh garbh is mo atá ann. Tá talamh maith taobh istuigh de'n bhaile. Is cloch ghorm agus domasach an cíneal talaimh atá ann. Is purtach atá ar an taobh amuigh, de'n bhaile.
    Níl coillte ar bith thart fa seo. Níl ann ach crann thall agus i bhfas. Bhí cuid mhór coillte thart fa seo fad ó shoin, no tá na rútaí le feiceal ins na purtaigh.
    Níl moran aibhneacha ann. Nil ann ach abhainn amhain ag gabhail síos i lár an Pharóiste agus tá sé ag gabhail isteach san fhairrge ag Gort a' Choirce.
    Eoghan O hEarcain
    Fána Bhuí, Co. Donegal