School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. (continued from previous page)
    Níl aon dhuine fágtha de treibh Seaghan Ó Brogain, an mach deireannach a bhí ins an áit d'imtigh sé go America, agus an dhiaidh sin thuit an teach.
    Tá sé dhá fhichid bhliadain o thosuig an chead dhuine as an áit a ghabhail go America, agus tá choir céad daoine ar siubhal ann as an áit seo o shoin.
  2. Mó cheanntar fhéin.
    Is é ainm mó bhaile Fana-Bhuidhe, agus ainm mó pharoiste Cloich-Cheann- Fhaoilidh, agus Cill Mhic Néidheanain ainm na barúntachta.
    Tá 42 toighthe ar an bhaile s'againne. Bhí 46 ann fadó.
    Níl mórán toighthe ann anois a bhfuil toighe ortha, toighthe slinn uilig atá ann anois, ach fado ó-shoin toighe a bhí ortha uilig. Ach go dti le dhá fhicead bliadhain a thoisigh siad a chur suas na dtoighthe slinn seo.
    Fána Bhuí, Co. Donegal
    Maighread Níc Suibhne