School: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Donegal

1. Seanscéalta

Bhí sean lánamhain 'na gcomhnaidhe i mbárr an bhaile s'againne. Bhí siad comh bocht leis na deóra.

Sean-sgéalta
    Fuair mé na sean-sgéalta seo ag mó mhathair mhór Bríghid Níc Eachmharcaigh, Caoldruim
    Bhí sean lánamháin 'na gcomhnuidhe i mbárr an bhaile s'againne. Bhí siad comh bocht leis na deóra. Ní rabh aon ghreim le h-ithe aca Bhí sean-chapall aca a bhí comh sean leis an cheó. Lá amháin d'imthigh an sean-dhuine 'un aonaigh leis an chapall a dhíol. Nuair a bhí an fear ag tarraingt ar shráid an aonaigh casadh fear agus stócach air, "Bhéirfidh mé an stócach seo duit ar an chapall" arsa an fear. "O! ní thiocfadh liom" arsa an seandhuine,"Airgead atá a dhith oram-sa." "Bhal" arsa an fear eile, "Tá an stócach seo lán comh maith le airgead". "Seo bhal tá an margadh deánta", arsa an sean-dhuine. Rinne siad an mhalairt agus d'imthigh an bheirt 'un na bhaile.
    Nuair a phill an sean-dhuine 'un na bhaile thoisigh a bhean a mhalachtaigh air. "Cá chuighe a dtug tú leat an stócach seo agus gan a dhath le h-ithe againn féin,
    "Seo, seo, " arsa an stócach deán bolgam tae dúinn. D'éirigh sise go fuar fall fadalach agus rinne réidh bolgam. Nuair a bhí an tae ólta dubhairt an stócach "Rachaidh mise agus tusa suas 'un na chnuic le dhá mhála fraoich a bhainnt
    Bríghid Nic Eachmharcaigh
    Grandparent