School: Caiseal na gCor (roll number 3294)

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (continued)

Bhí fear bocht agus a bhean n-a gcomhnuidhe comhgarach de choill mhóir. Ní rabh de chloinn acu acht geirrseach bheag amhain trí bliadhna de aois.

(continued from previous page)
    thug do'n aingeal í, agus d'airdigh sise leithe i go Tír na Subhailce. Ins an áit seo bhí aran de gach cineal aicí le h-ithe agus riogh-bhainne aice le h-ól. Bhí a cirteach deanta de ór. Bhí paistí deasa eile aicí le bheith mar chomradaidhte aicí.
    Nuair a bhí sí cuig bliadhna de aois chuir an t-aingeal fa na coinne agus dubhairt leithe " A Leinbh dhílis, tá turas fada agamsa le deanamh, glac na h-eochracha seo , no is iad eochracha dorsa Tír na subhailce iad. Tá tri dorsa déug uilig ann agus tá cead agat iad uilig a fhosgladh ach an triomhadh dorus déug. Sin í a eochair agus is furust í a aithne nó tá sí níos mó nó an chuid eile. Ma bhaineann tú leis an doras sin feudann tú beith cinnte go dtiocfaidh olc as."
    Caitlín Ní Dubhthaigh
    An Bhealtaine Íochtarach, Co. Donegal