School: Caiseal na gCor (roll number 3294)

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (continued)

Fad o shoin agus fad o shoin é. Bhí sin ann siud 7 seo. Ní rabh mé féin ariamh gan sean-sgéal no sgéal úr, no chumfainn sgéal no bhéinn gan aon sgéal. Bhí diulach ann a dtabhairfeadh siad bodach a' Tacain air, agus bhí gearrán aige a dtabhairfeadh siad an

(continued from previous page)
    chul agus ar m'aghaidh mar bhí ariamh arais. Chuir mé ceist ar fhear óg an toighe an dtainig aon duine an bealach seo ariamh o shoin. Dubhairt sé nach dtainig ach Fionn Mhac Cumhaill agus a mhór shlóighte, ach bé go rabh sé tréin laidír cha dtiocfadh sé ann. Smaoitigh mé féin nach rabh ach amaidigh domh fanacht le Fionn Mac Cumhaill no fear ar bith eile da rabh ann san am.
    Smaoitigh mé go rabh léine bhreagh lín-éadaigh againn a chosainn naoi sgilling-déag an mo am. Rinne mé teanntán agus teanntán agus an naoi-gceád-déag teanntán go ndearn mé long bucaideach bacaideach, Chuaidh mé amach go barr na gcrann coimhde. Chuir mé cíc in a tús agus preab in a dheireadh gur chuir mé naoi michill
    Micheal Ó Cómghail
    Mín Átha Buí, Co. Donegal