School: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Donegal
Pádraig Mac Cnáimhsighe

1. Scéal (continued)

Bhí sean-bhean agus sean-duine na gcomhnuidhe leo fhéin ar an Árdaidh-Bhig. Bhí mac amháin aca agus Mícheal a b'ainm dó.

(continued from previous page)
    Sé an rud a sinne sí ghearr sí suas an fheoil na giotaí beaga agus chuaidh sí amach na gharraidh agus chur giota dé'n fheoil ar gach sroidhe cáil sa gharradh. Nuair a thainig an t-athar agus an mac le coim na h-oidhche. Bhí riab briste brúighte gan bean ar bith leo. Sgannruigh siad nuair a chonnaic siad cuid madaidh an bhaile amuigh sa gharradh. Chuaidh siad isteach 'un toighe aguys chuir siad ceist ar bhean an toighe caidé bhí contráilte leis na madaidh a bhí amuigh sa gharradh. D'innis sise díobhtha caidé mar bhí. Nuair a chuala an t-athair seo d'imthigh sé agus ní fhacas ní ba mó é.
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    Bríghidh Ní Oireachtaigh