School: Cnoc na Naomh

Crocknaneeve, Co. Donegal
Pádraig Mac Cnáimhsighe

Scéal

Ins an am a rabh na daoine beaga gnoitheach in Éirinn, bhí fear ina chomhnaidhe i n-Albain agus Míchéal a b'ainm dó.

Ins an am a rabh na daoine beaga gnoitheach in Éirinn, bhí fear ina chomhnaidhe i n-Albain agus Michéal a b'ainm dó.Bhí a bhean agus a chuid páisdí le tógailt aige. Bhíodh Michéal ag obair ar an talamh, agus bhíodh Mollaíiomchar uibheacha agus im chun aonaigh. Bhí siad ingantach bocht, agus bliadhain amhain chá rabh airgead ar bith aca leis an chíos a dhíol. "Goidé a dhéanfaidh mid" arsa Michéal, le na bhean." Goidé dhéanfá arsa sise acht an bhó sin acht tabhairt leat chun aonaigh agus í a dhíol.Dia luain lá an aonaigh agus caithfidh tú imtheacht i mbárach in ainm an Ríogh. Bhí go maith agus ní rabh go h-olc go dtáinig an dó dhéag a chlog lá-thar-na-bharach. D'imthigh Michéal leis 'un

Bríghid Ní Oireachtaigh
Billí Óg Ó Dubchon