School: Cnoc na Naomh

Crocknaneeve, Co. Donegal
Pádraig Mac Cnáimhsighe

Bhí fear agus bean ann am amháin agus ba ghnáthach leis an fear a bheith amuigh ag imirt cardaí achan oidhche. Bhí cearca thíos ar an fharadh i gceann an toighe. An oidhche seo nuair a chuaidh an bhean a luighe rinne an coileach Márta trí sgairt thíos i gceann an toighe agus rinne leanbh beag gáire astoigh i bpoll a bhac.
Nuiar a tháinig an fear dubhairt an bhean go rabh leanbh beag astoigh i bpoll a bhac. Chuir an fear ceist ar an leanbh cia aca b'fhearr leis a bheith annsin go dtí lá an breitheamhnais na bheith curtha san uaigh i dtóin a gharraidhe. Dubhairt an leanbh beag gur b;fhearr leis curtha thíos san uaigh i dtóin a gharraidhe. Maidin lá thar na bharach thug an fear leis a leanbh

Séamus Mac Eachmharcaigh
Glasserchoo, Co. Donegal