School: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Donegal
Pádraig Mac Cnáimhsighe

1. Scéal (continued)

Fad ó shoin bhí sean-bhean agus gasúr na gcomhnuidhe i gcró beag tighe. Ní rabh aca acht dosaon cearca.

(continued from previous page)
    D'amharc sé thart agus chá dtiocfadh leis an bhó nó na daoine beaga a fheiceál agus d'imthigh sé ba rith na bhaile. Bhí a mhathair taoibh amuigh de'n doras agus chuir sí ceirt air cá rabh an bhó nó nach rabh sí leis. Dubhairt Séumas nach rabh an bhó le fagháil acht caidé an dóigh a tchídfinn í agus nach rabh súl ar bith agam in mo cheann. Caidé an tháinig ar dó chuid súil arsa an mhathair. D'innis sé díthe annsin caidé a tháinig air, Bhí sé ró mhall an oidhche sin le ghabháil a amharc ar an bhó acht nuair a tháinig an mhaidin bhí Séumas agus a mhathair ar shiubhal go luath ag cuartugadh ná bó. Chuartuighadh siad achán áit agus sa deireadh fuair Séumas cuid adharc na bó istigh i bachta. Sgairt Séumas, "Seo í a mhathair. Cá h-áit arsa an mhathair, istigh san bhachta arsa Séumas. Chruinnigh cuid mhór daoine annsin agus