School: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Donegal
Pádraig Mac Cnáimhsighe

1. Scéal (continued)

Bhí bean ann am amháin agus bhí mac amháin aici darbh ainm Paidí. Ba ghnáthach leis an mháthair a bheith ar shiubhal ag díol bainín.

(continued from previous page)
    fuair siad an fear ag an chóthra. Bheir siad greim air agus chaith siad isteach sa chóthra é agus mairbh siad é. Maidin lá thar-na-bhárach chur siad amuigh san gharradh é. "Ar a bhfaca tú ariamh," arsa an mhathair, na trácht ar sin le duine ar bith. An chéad áit a chuaidh Paidí an oidhche sin, d'innis sé gur mairbh sé fhéin agus a mhathair fear, agus gur chur siad i gcóirnéal an gharraidh é. Nuair a fuair an mhathair Paidí ar siubhal mairbh sí gabhar agus chur sí é san áit a rabh an fear, agus thóg sí an fear agus chur sí an áit éile é. Chruinnigh lucht na comharsana an oidhche sin agus thiompaidh siad an áit a rabh an fear curtha ar tús. Caidé a tchionn siad acht cuid adharca an ghabhar. Mheas siad nach rabh in Paidí acht amadán. D'imthigh Paidí na bhaile agus bhí sé féin agus a mhathair go bréagh sásta an chuid éile dá na
    AT1600: The Fool as Murderer
    Pádraig Ó Earlaigh