School: Mín Doire (roll number 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. Toibreacha Beannuithe
    Tá ceithre tobair beannuithe ins an pháróiste seo. Tá ceann thiar ar chnoc Ghort-a-Choirce agus tugtar tobar na bhfainne ar. Ta tobar i gCill Mhac Creanáin agus tobar an Dúin a tugtar ar. Tá tobar in Ioraruaidh agus tugtar tobar Ath Spionán ar. Tugann daoine cuairt ar na toibreacha sin. Deireann siad paidreacha ag tobar an Dúin ar chum an sagart a chur ar bun é.
    Bíonn siad ag siubhal thart fan tobar agus iad ag guidhe. Sé sagart a chur ar bun an tobar sin.Téidheann daoine bacach agus daoine dall go dtí an tobar le iad féin a leighis. Ólann daoine uisge an tobar agus cimligheann siad daobhta fhéin é fósta. Bhéirinn siad leo cuid den uisge abhaile. Fágann daoine ball de gcuid éadaigh na dhiaidh agus fháann na bacaigh a gheibheinn biseach a gcuid croisinní na ndiaidh.
    Tobar Ath Spionán:-
    Sé Naomh Finéin a chur ar bun an tobar