School: Mín Doire (roll number 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. Leighiseanna.
    Léigheas an Triuch
    Cuirtear an té go mbíonn an triuch ar faoi asal bheirtear míne-choirce don asal, agus ithear an mhéid a bhíos fághtha.
    Léigheas Cleite an Mhotháin.
    Coinneál, gloinne agus pighinn do thabhairt leat. An choinnéal a lasadh agus an phighinn do chuir anuas ar chleit an mhotháin, an ghloinne do chuir ar an phighinn agus an choinneál. Rachaidh an choinnéal is agus líonfaidh an ghloinne lán feóla. Tarraingeochaidh duine éigin an ghloinne agus an fheóil. Annsin tógtar cleite an mhotháin.
    Léigheas an Bhruiceanna.
    Póta uisge do thabhairt leat agus é a theidheadh go maith. An tuisge sin a chuir isteach i d-tobán mhór agus uisge fuar a chuir fríd. Púnta ime a chuir isteach san uisge agus neart solaín agus an té a bhfuil an bhruiceanna air do nighe ann.
    Séamus Ó Brógáin
    Domhnall Ó Brógáin