School: Mín Doire (roll number 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

amach as ropaí. Thig leis na daoine iad féin ón áit seo burraigh a dheanamh.
    Crochtar cross oidhche Fheil Brighde ins an bhoitheach le ráth agus bláth a chur ar an stoc.
    Bhí bó ag Seán Ó Fhearaigh as an tSean-Bhaile. Bhí an bhó go han mhaith ag tabhairt bháinne. Bhí fear san áit agus bhá gnáth leis teacht isteach gach lá sa teach ag Seán. Bhí sé ag chainnt ar an bhó seo i gcomhnuidhe, agus ag rádh gur mhaith leis féin an bhó a bheith aige. An lá seo nuair a tháinig sé bhí ag amharc go géar ar an bhó seo. Go luath agus dimthigh sé, bhuail tinnas an bhó. Bhí sí ag fhaghail bháis. Chuir duine de na comhairseannaí cheist ar Sheán an rabh duine ar bith istoigh indiu aige. Dubhairt Seán go rabh. D'iarr sé ar Sheáin a ghabhail go tigh an fhir sin agus chuid den feár a bhí ag fás ar an teach a thabhairt leis gan leigint de dhuine ar bith
    Brighid Ní Thuiridh
    Máire Ní Gallchobhair