School: Mín Doire (roll number 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. Seancheirdanna
    Deanamh coinnle
    Sé an tainm atá ag muinntear na háite ar na coinnle a deántar san bhaile "slutanna".
    As geir a deantaí na slutanna go léir. Chuirtí ar cam é agus dfágtai ar an teine no comhgarach d'on teas go dtí go mbéadh an geir léighte.
    Gheobhthai sraighin ( nó teáda caol de cadáis)
    Nuair a bheádh cuid mhaith den gheir suaidhte isteach san chorda thógtí ar shiubhail ón teine é go siocadh sé.
    Bheirtí arais é chuig teas na teineadh ar ais agus shuadhadh sé a thuilleadh den gheir. Nuair a bheithi sásta go raibh na coinnle nó na slutanna reamhar go leór d'fágtai i leath-taoibh iad go dtí go mbéadh féidhim leo.
    Geir ghabhair a bfeárr a gcoír na h-úsaide. Sé an chiall atá le cam giota de phota. Tá seanrádh coithceannta san áit agus úsaidtear go fóill é ag cainnt fá dhuine atá caiththeach (Ex-travagant. Pron. caíf-each):- da mbéadh cam ar an teine aici chá chomgbheochadh sí an