School: Mín Doire (roll number 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. Sean Scoileanna
    Shíos ar an Dun Mhór bhí scoil ag Seán Mac an Ultaigh. Badh ar an scoil shin a fuair aithreacha agus máithreacha na bpáisdi atá anois ag freastal scoile i Míndoire bunadhus a gcuid foghluma.
    Sé an dóigh a fuair Seán é fhéin an fhoghlum ó thairbhe é bheith ar fosta ag mnistéir gallda a bhí na chomhnuidhe sa Ráth. San gheimhreadh a bhíodh an scoil ar siubhal siubhaladh an maigistear ar thoighe an bpáisdi go huile agus caithfeadh sé an lá ag teágasg scoile i ngach teach a raibh leanbh scoile innti.
    Shuidhfadh sé fhéin ag cionn an tábla agus thoisigchadh ar leígeadh. Sgríobhadh agus áireamh. Beurla a bhiódh in úsaid aige agus aithriseóireacht beurla a dfoghluim na páisdi fosta. Bhíodh trí rannganna cibe Rang abc ( sé sin an mhuinntear a bhíodh ag toiseacht ar an fhoghluim) Rang an chead leabhair agus an dára Ranng
        1. buildings
    Seán Ó Gallchobhair