School: Mín Doire (roll number 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. Dóghadh cruacha feír (bhí tuairim is ceithre thonna ingach ceann den dá cheann) le Séarlas mac Páidin ar na Croisbhealaigh in 1920.
    In Meitheamh san bhlian sin dó scaoileadh duine de na paos san bhearraic. Sgaoileadh marbh é dó fhéin a -h-innstear é.
    Ghlac an sgaoileadh áit i dtráth an cúig a chlog tráthnóna. An oidhche sin b'éigean chor a bheith do iomlán fear an bhaile mhóir an baile a fhágail agus dhul ar a sheachnadh agus badh mhór an gar go dteachaidh. Chuaidh na "Black and Tans" amach. Bhris isteach sna toighthe leanna go léir agus d'ól oiread de'n bhiotaile is bhí dheith ortha. Sgriosadar leath na toighthe leanna. D'fiach siad le cupla teach a chuir ar theine acht níor éirigh leo. D'fiac siad le teach osta Mhac Páidin a dhóghadh acht thug cuid den tseamphars ar na "Tans" éirighe as an obair. Dhóigh siad dhá chruach feír a bhí san chuibhreann os comhair na bearraice.
    Séamus Ó Baoghaill
    Seárlas Mac Pháidín