School: Mín Doire (roll number 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. Cailísí óir i bhfolach,
    Ar dó bhealach ó na Crois bhealaigh ag dul soir agus tuairim is dhá mhíle amach as an bhaile mhór tá garradh beag baoideach le feicéal, claidhe úr thart air, carraic no creig mhór ina láir agus cros mhór iarrain ináirde i mullach na creige.
    "Eadan na háltora" nó "creig an aifrinn" a tugtar ar an áit seo ó tharla gur ann ins an tseanam-sul i bhfuair na Gaedhil a gceart i dtaca le creideamh- a deirtí an t-Aifreann dó'n phobal. Badh foirstinach an áit í fosta. gleann beag íseal agus ar an imeall thart an raon is lugha cnoc a thiocfadh leat fheicéal. iad mar bhéadh staíghri ann ag éirighe aníos. Tá suaimhneas na cille le móchtail ins an áit indiu acht thárla lá agus bhí atruighadh sgéile ann An lá udaidh ná céadta bliadhain ó shoin cruinnigh an pobal amach go fáilthigh le h-eisteacht agus freastal athabhairt ar an Aifreann