Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

Seamus Mac Géidigh, Machaire Rabhartaigh, Gort - an-Choirce, Tír Chonaill
    Sheán Mac Flaithbheartiagh, machaire-rabhartaigh, Gort-an-Choirce, Tír Chonaill
  2. Tuilleadh Sean-fhocla
    Mol an óige agus geobhaidh tú congnamh= Is furust an óige a mhealladh agus nuair a mholann tú i cuideócaidh sí leat. Mar an gceudhna nuair a mholann an máighistir scoile duine de na páistidh déanfaidh sé a thoil agus foghluimeóchaidh sé níos fearr.
    Smaointigh ath-uair sula labhraidh tú:
    Dá mbeitheá ag gabháil a labhairt ar dhuine ar bith de na comharsanaidh rud nár mhaith leat iad a chluinstin, ba cheart duit fanacht go bhfeicfeá an raibh aon duine aca sa chuideachta.
    Bíodh foighid agat.
    Is maith an rud foighid. Is iomdh uair a bhíos duine i n-achrann agus dá mbéadh foighid aige fanacht go dtiocfadh duine a réidhteochadh é bhéadh sé ceart go leór. I n-áit fanacht le tárrthail muirfidh sé é féin ghá réidhteach. Ní bhíonn foighid aige. Sílfidh sé nach dtig aon duine trasna air a choidhche.
    Ná tabhair breith ar an chéad sgéal.
    Nuair a chluinfheas tú sgéal ar dtús ná leig a dhath ort ar eagla gur bréag atá ann nó go gcluinidh tú gur fírinne é. Nuair atá sé ag gach duine caithfidh sé a bheith fíor.
  3. Tuilleadh Sean-fhocla
    A scéal féin (sge) scéal gach aoinne.