School: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Donegal

Bhí dhá phunta mine uirthí as leath- phota preátaí. Bhí sin uirthí as measgan de im láidir.
    Nuair a chur Seonaí scian ann tachtadh le préata e a's
    Rú leis an chrúisgín a's bíodh sé lán.
  2. Áit-ainmneacha.
    Páirc Mhicheáil, scailp an churraigh, páirc na cloiche móire, na leathan,, Bun-an-Inbhir, a cut sgalta, móin-fhéir Mhicheáil, páirc na h-aitinne, bárr na páirce, bachta beag An phairc mhór, cró na gcaorach, creag chorr na máinleach, Carraig an bhrócháin, An ailtmhór,An gárradh beagm Cur na leabhar, Cnoc na Naomh, Cloch na gcárnan agus an chloch mhór.
    I. "Scailp an churraigh"= Sé an fáth gur tugadh an t-ainm sin air:- ba ghnáthach leis na curraigh a bhiodh amuigh ag iasgaireacht a theacht isteach ins an áit seo nó ní rabh aon áit eile aca san am le theacht
    "Páirc na cloiche móire: Sé an fáth ar tugadh an t-ainm sin uirthí. Tá cloch an-mhór thíos faoithe agus sin an t-ainm a thug na seanduiní uirthí,
    Sé an fáth ar tugadh "Páirc Mhicheáil" ar an pháirc seo: Tá cuid mór cloch ins an pháirc, tá cloch amhain ann agus thug sí fosgadh do fhear ar feadh oidhche agus lá fado. Tháinig sé aniar as Gaoth Dobhair a chuartú caorach. thainig na daoine beaga air i lár na h-oidhche acht d'fhan sé at fhasgadh na cloiche sin. Micheál ab ainm do'n fhear sin agus sin an t-ainm a tugadh ar an pháirc ó sin amach.
    Mín Lárach, Co. Donegal
    Nóra Ní Ghallochobhair