School: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. (continued from previous page)
    Ar tús gheibheadh duine aca píosa beag de fhód nó rud beag ar bith eile nach mbíodh ró-mhór. Chaitheadh duine aca dul annsin agus é a chur i bhfolach, acht chá bhéadh cead ag an mhuinntir eile bheith ag amharc. Nuair a bhíodh sé i bhfolach aige thoisigheadh an mhuinntir eile ghá chuartughadh. Nuair a bhiodh siad tamall ghá chuartughadh deireadh duine aca:-" An bhfuil mé te no fuar anois?" B'ionann seo agus a rádh an rabh sé chóir nó i bhfad uaidh Bheireadh an duine eile freagra annsin air. Cé bith a gheobhadh annsin é bhí an cluiche leis.
    Thoisigheadh siad as an úire air annsin.
    An cnaipe damhsa.
    Seo rud a bhíodh ag na daoine ag bréagadh na bpáistí beaga leis. Ar dtús gheibheadh siad spóla agus ghníodh siad dhá leath de. Annsin chuireadh siad píosa beag de chipín (fá) síos i n-a lár ag deánamh cos de. Chuireadh siad bárr caol ar an chipín fá choinne é damhsáil go maith ar an urlár. Nuair a théidheadh sé a dhamhsa ar an urlár, chuiradh sé na leanbhaí ag gáiridhe. Seo cluiche fá choinne imirt amuigh faoi an spéir.
    Spéir
    Ar dtús gheibhtear cloch nó beirt agus cuirtear i na seasamh i mullach a chéile iad. Annsin gheibhtear sean-chupa stáin nó rud ar bith atá furust a leagan nó a bhriseadh. Annsin gheibh gach duine cupla cloch agus toisigheann siad ghá gcaitheamh ar an chupa. Cé bith an chéad duine a leagas é tá an bhuaidh leis.
    Seo liosta se na cluichí:-
    Fuinneoga árda, Falachan - na- gcruach, Caitheamh pighneacha, Huppaidí[?]