School: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Donegal

1. Fuaireas an sgeal seo a leanas ó
    Seán Ó Gallchobhair
    Mín-na-Lárach
    Tá sé 76 bliadhain de aois.
    Lá amháin bhí beirt fhear ag iasgaireacht ag taobh locha. Nuair a bhí siad tamall ag iasgaireacht thuit fear acu amach ins an loch. …an fear eile amach a shlat le h-é breith uirthí agus caidé rinne an dubhán acht a dhul I bfastód i n-a shúil. Tháinig sé go bruach agus ba h-é an cheud rud a rinne sé an…aighead a thabhairt do’n fear a shábhail é, cionn ‘s gur chuir sé an dubhán i n-a shúil.
    Bhí go maith go dtáinig lá an dlighe. Bhí gach uile dhuine cruinn i dtoigh na cúirte. Níor socruigheadh an cheist an ceud lá nó an dara lá nó an treas lá. Bhí fear amháin ann agus thigeadh sé go teach na cúirte gach lá a d’éisteacht. Nuair a théigheadh sé abhaile chuireadh a bhuachaill aimsire ceist air ar socruigheadh indiu é. Deireadh seisean nár socruigheadh.
    Bhal, thig liomsa é a socrughadh. Má thig bhéarfaidh mise liom go toigh na cúirte thú amárach, agus thug. Nuair a shroich sé an
    AT0155: The Ungrateful Serpent Returned to Captivity
    Seán Ó Gallchobhair