School: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Sgeul - Sráth na bratóige
    Bhí fear ann uair amháin agus bhí cú aige. Bhí cuid mhór eallaigh agus caorach ar an chnoc aige. Gach uile lá a rachadh sé a dh'amharc ortha thiocfadh bean fhad leis.
    Lá amháin smaointigh sé go bhfágfadh sé an coilean cú 'na diaidh sa bhaile. D'fág. Nuair a chuaidh sé suas na chnuic thainic an bhean fhad leis an lá seo mar ba ghnáthach agus cuir sí troid air. Rinne sé fead ar a chú agus chualaidh an cú an fhead agus thug iarraidh na chnuic chuige.
    Thainic an fear na bhaile tráthnóna slán sábhailte, ach d'fág sé an cú na diaidh a troid leis an taidhbhse. Maidin lá ar na bhárach fuarthas an cú 'na luighe marbh ar an t-sráth agus bratóg éadaigh i na béal. Ó'n lá sin amach níor tugadh ainm ar an áit acht Sráth na bratóige.
    Pádraic Mac Fhionnlaoich